31 Aug 2017

Hoe de ongewenste oogst van een ander een hemels geschenk voor jou kan zijn.

Als je als fruity moeder samen met je twee fruity kids 6 kilo fruit per dag, oftewel 42 kilo fruit per week consumeert, dan wordt je op een gegeven moment wel creatief om dat betaalbaar te kunnen houden. Dus ik hou elke week de fruit aanbiedingen bij en ga als het kan elke week aan het eind van de middag naar de markt als kooplui van hun restanten fruit af willen.

Behalve voordelig wil je natuurlijk ook graag het liefst lokaal en onbespoten fruit. Ik heb tot een jaar terug nooit een auto gehad en deed dus alles op de fiets. Al fietsend kwam ik overal en zag toen dat veel mensen fruitbomen in hun tuin hadden staan en de meesten van hen weinig tot niets doen met al dat fruit. Ik zag vaak dat al dat fruit (appels, peren, pruimen, kersen en druiven) verrotten aan de bomen. Op een gegeven moment kon ik dat niet meer aanzien. Dus het jaar daarop, toen al het fruit nog aan de bomen hing, maar nog niet verrot was, trok ik de stoute schoenen aan en belde gewoon aan. Ik zei: Ik zie dat u fruitbomen in uw tuin heeft, als u er niets mee doet, zou ik dan uw fruit mogen kopen? De meeste mensen zeiden direct ja en waren al blij dat ik het mee wilde nemen. Scheelde hen het opruimen van kilo’s verrot fruit wat zich onder die bomen maar bleef ophopen. Dikwijls zeiden ze dan ook dat ik het gratis mee mocht nemen, bij anderen betaalde ik 50 cent of 1 euro per kilo. Hier een paar tips hoe je succesvol de oogst kunt plukken van andere mensen.

Vraag nooit en te nimmer of je het gratis mee mag nemen. Bied altijd aan om het te kopen. Mensen zullen nooit meer vragen dan je in de supermarkt betaald, maar hoogstens 50 cent of 1 euro per kilo. Veel mensen zeggen wel dat je wat  fruit gratis mee mag nemen. Maar ga hier niet op in en zeg dat je er voor wilt betalen.

Als je het namelijk gratis meeneemt, kun je niet zoveel vragen als je wilt. Uit beleefdheid kun je hoogstens een keer een emmertje meenemen. Maar je kan uit goed fatsoen niet daarna nog eens een keer een emmertje fruit gaan vragen.  Als je een kilo prijs afspreekt, kun je zoveel emmertjes vragen en meenemen als je wilt. Je kunt beter 10 kilo voor 1 euro per kilo onbespoten fruit kopen, dan 1 gratis emmertje. In de winkel betaal je gemiddeld 3 tot 4 euro voor een kilo onbespoten fruit, dus tel uit je winst als je tientallen kilo’s voor slechts 1 euro per kilo mee mag nemen.

Er zijn mensen (dat is mijn ervaring) die toch geen geld willen hebben en zeggen: Ik ben blij dat ik het kwijt ben, neem het gewoon mee. Als het om veel fruit gaat wat je mee mag nemen, geef die mensen dan toch een kleinigheidje, zoals een flesje wijn, of een cake, of eigen gebakken taart. Want dan is de kans groot dat je volgend jaar nogmaals het fruit mee mag nemen wat zij graag kwijt willen.

Laat je blijdschap, enthousiasme en dankbaarheid zien en wissel telefoonnummers of emailadressen uit. Zeg dat als ze volgend jaar weer niks met hun fruit doen en het graag kwijt willen, dat jij het dan wederom graag wilt KOPEN van hun (zeg niet krijgen, maar KOPEN). De meeste mensen geven dan graag hun mailadres of telefoonnummer.

Zet in je agenda vervolgens hun adres, telefoonnummer en emailadres en om welk fruit het gaat en de datum waarop je geoogst hebt. Dan weet je volgend jaar rond welke periode het fruit rijp is en je tegen die tijd naar die persoon moet bellen of mailen om te vragen of je weer hun fruit mag kopen.

Op deze manier heb ik al een vast netwerk gecreëerd van 4 vaste adressen waar ik al jaren elk jaar appels, peren en druiven mag plukken voor 50 cent of 1 euro per kilo.

Scheelt mij rond september en oktober echt een heleboel geld. Want normaal geef ik rond de 400 euro uit aan fruit per maand. En in de maand september en oktober wanneer het fruit rijp is, maar slechts 100 of 150 euro en daar heb ik dan meer dan 150 kilo onbespoten fruit voor.

Wie niet waagt wie niet wint. Nee heb je en ja kun je krijgen. En veelal is het een win-win situatie. Op deze manier is er geen verspilling, zij zijn blij dat ze van het fruit af zijn en toch nog wat geld er voor krijgen en jij hebt onbespoten, lokaal fruit voor een prikkie!

leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.